Bli fadder/världsförälder

Publicerat: 2010-08-31 / 21:15:44 | Kategori: DONERA: Pengar | Kommentarer: 1
Det finns flera olika fadderorganisationer för den som vill bli fadder för ett barn i ett annat land. Ditt fadderbarn blir din kontaktlänk till byn eller samhället dina pengar går till. Det är ett roligt sätt att hjälpa för dig som vill stödja ett projekt och vill kunna se förändringen i just det fallet. Vill du bara hjälpa barn i största allmänhet kan du till exempel bli världsförälder hos Unicef och ge 100 kr eller mer per månad till de barn som behöver det mest just då.
Förr i tiden betalade man tionde till kyrkan, en tiondel av alla skördar och sånt gick till kyrkan för att präster m.fl. skulle ha något att leva på. Numera är det få kyrkor som kräver det. Men jag försöker ändå att ge tionde av de pengar jag får ihop varje månad. Det har de flesta råd med, även unga brukar kunna ge så mycket som t.ex. 60 kr/månad (som krävs för att vara Ung Fadder). 60 kr, det är ju mindre än vad man ger för några påsar chips. Så mycket kan man oftast ge.

Här är några länkar för dig som är intresserad:
www.unicef.se ( FN:s organ som jobbar för att barns rättigheter och behov ska tillgodoses världen över. Driver mycket katastrofarbete och dylikt. Har även en webbshop där du kan köpa fina saker och symboliska gåvor.)
www.erikshjalpen.se (som bl.a. driver Ung Fadder)
www.sos-barnbyar.se (bildar en sorts familjer där barn som saknar riktig familj får bo i familjebyar)
www.barnfonden.se
www.faddertillenflicka.se (ActionAid's faderprogram för att hjälpa utsatta flickor världen över, eftersom de ofta har det sämre än pojkar)

Lär någon en läxa, på riktigt!

Publicerat: 2010-08-30 / 20:20:37 | Kategori: DONERA: Tid | Kommentarer: 0
Skolarbete kan vara kul och jobbigt- för vissa är det mer jobbigt än andra. På vissa ställen finns det läxläsningsgrupper för den som vill ha en hjälpande hand med något ämne. I andra fall, särskilt om det gäller till exempel studier över högstadienivå, är det mer tunnsått. Man måste inte vara professor för att kunna hjälpa till, det enda du egentligen behöver ha koll på är just det aktuella problemet. Går du i skolan själv så se dig omkring- kanske någon i din klass eller årskursen under skulle behöva lite hjälp? Kanske kan ni gå ihop och bilda en grupp om ni är flera som vill hjälpa till? Kanske kan just du finnas där för någon som håller på att ge upp hoppet.

Kvalitetstid

Publicerat: 2010-08-29 / 12:53:21 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Kvalitetstid är något de flesta av oss borde få och ge mer av. Det är ett bra sätt att stärka relationer och förhindra onödiga konflikter. Ägna din uppmärksamhet helt åt den andra personen, sitt inte och smsa eller läs en tidning samtidigt. Prata om precis det ni känner för. Lyssna på varandra, ställ frågor och visa intresse. Kanske ta en mysig kopp choklad samtidigt. Glöm alla världsliga problem- räkningarna kanske ni kan vänta med, skolarbete kanske ni diskuterar senare ändå. Låt disken stå en timme medan ni bara bryr er om varandra. Fungerar lika bra för kärlekspar som för vänner. Sätt igång!

Tvätt och tvätt, ständigt denna tvätt...

Publicerat: 2010-08-28 / 19:03:42 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0
Tvätt är inte omåttligt populärt, jag har i alla fall aldrig hört någon som säger att de älskar att tvätta. Men det kan ju kännas bra att göra det på ett bra sätt när det nu ändå måste göras.
1. Tro mig, saker blir rena även i 40 grader.
2. Sköljmedel är onödigt!
3. Fyll maskinen- och om du tvunget måste tvätta lite så tvätta på "halv maskin" (ofta samma som "strykfritt")
4. I vissa världsbutiker finns tvättnötter. Dessa små skapelser ÄR verkligen nötskal med naturlig såpa på. Varje 
    nöt kan användas ett par gånger i stället för tvättmedel. De är Fairtrade, och kokar man dem efter användning
    får man ett allrengöringsmedel! De har använts av indianer länge, länge, man kan visst göra schampo av dem
    också...
5. Undvik att torktumla. Häng tvätten så långt det är möjligt. Ska man torktumla finns bollar man kan tumla med
    så att tvätten torkar fortare.
6. Det mesta behöver faktiskt inte strykas. Jag har aldrig strykt annat än gardiner, dukar och blusar/skjortor etc.

Tvätta på, och du- visst kan det vara ganska rofyllt att vika kläder och sortera strumpor i godan ro?

Hjälp till att hjälpa folka att hjälpa...

Publicerat: 2010-08-28 / 00:22:16 | Kategori: OM BLOGGEN: Hjälp till att hjälpa! | Kommentarer: 0
Århundrats mest virriga rubrik? Varför inte. Det jag menar är att jag är en peson, du är en annan. Du ruvar garanterat på ytterligare sätt att förändra på eller goda gärningar du tycker alla borde göra ibland. Här är jag- tipsa mig! Jag kan inte betala dig eftersom jag gör detta helt ideellt, men jag kan tacka dig i inlägget på bloggen!

Annars är jag öppen för att sälja länkar eller dylikt- pengarna jag får in planerar jag att skänka till Unicef.

Idéer? Tips? Släng iväg ett mail till [email protected]!

TACK PÅ FÖRHAND!

Använd igen, och igen, och igen...

Publicerat: 2010-08-28 / 00:17:00 | Kategori: MILJÖN: Återanvändning | Kommentarer: 0
Till exempel finns kaffefilter som man kan använda gång på gång på gång. Sparar dessutom pengar (och om du tvunget ska köpa dem man bara använder en gång- köp oblekta!). Disktrasor och rengöringssvampar kan man använda igen om man tvättar dem i tvättmaskinen. Gamla kläder går att laga eller sy om, sy på lite paljetter på en gammal tröja och den blir som ny. Bara fantasin sätter gränser!

Köp en symbolisk gåva.

Publicerat: 2010-08-26 / 17:10:51 | Kategori: VÄNNER OCH BEKANTA: Schyssta presenter | Kommentarer: 1
Ibland blir det riktigt svårt att bestämma vad man ska köpa i present åt någon. Mycket blir saker som bara samlas på hög. Varför inte skippa en vanlig present och köpa en symbolisk gåva? På Unicef's hemsida finns symboliska gåvor man kan köpa, som t.ex. ett myggnät mot malaria eller högenergikex att ge till undernärda barn vid katastrofer. Man betalar och får ett gåvobevis att skriva ut och ge till någon som present. Kanske rama in det rentav? Många hjärtan värms av att veta att man istället för att få ännu en slips fick bevis på en gåva som kanske räddat livet på en hel familj.

Varför finns den här bloggen egentligen?

Publicerat: 2010-08-26 / 16:58:12 | Kategori: OM BLOGGEN: Idé | Kommentarer: 0
Jag fick helt enkelt en idé en kväll innan jag skulle sova som höll mig vaken ett bra tag... Många hade sagt till mig att de gärna ville vara med i kampen om att förändra världen, men alla hade inte samma engagemang och tid som jag hade. En del verkade ha bilden av att man måste donera allt man ägde till välgörenhet och bygga en skola i syd för att räknas eller göra skillnad.

Jag blev lite retad av dessa komplex och tänkte att jag måste komma på något sätt att försöka visa på små saker man kan göra för att föreändra. Att man faktiskt kan förändra världen ett steg i taget och göra stor skillnad på det viset. Och att man inte får glömma att det går att göra skillnad för den som står bredvid en i busskuren på stan.

Idén jag fick den här kvällen gick inte att släppa, och idén om en hemsida eller en blogg började ta form. Jag startade bloggen och en vän som är en rackare på design (http://isabellicious.blogg.se) gjorde att bloggen fick ett nytt utseende. Och här är den nu. Nu är det upp till dig som läser att göra något. Eller skita i allt och låta andra kämpa en man (eller kvinna) kort.

Om mig

Publicerat: 2010-08-24 / 19:49:22 | Kategori: Allmänt | Kommentarer: 1

Jag är en tokrolig tjej som lever för att förändra. Jag ska lämna världen i ett bättre skick än jag fann den, det är min mening med livet. Jag pluggar Utvecklingsstudier (det som tidigare hette U-landskunskap) på Uppsala universitet. Jag vill jobba med någonting inom utveckling av fattiga länder. 


Välj Fairtrade

Publicerat: 2010-08-23 / 15:58:38 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 0
Fairtrade (eller Rättvisemärkt som vi tidigare kallat det i Sverige) har lyckligtvis fått större spridning och fler känner till det än för bara några år sedan. 2004 började jag propagera för det och då var det inte många som ens visste att det var skillnad på KRAV-märkta och Rättvisemärkta produkter. För dig som missat grejen, här är några av fördelarna de som tillverkar/odlar produkterna garanterat får på en Rättvisemärkt arbetsplats:

-Lön som går att leva på. Lägsta tillåtna lön är den som i landet satts som minimilön, men eftersom den oftast ändå inte räcker till att leva på strävar man efter att alla ska få en så kallad levnadslön- en lön som det helt enkelt går att leva ett drägligt liv på.

-Möjligheter att organisera sig fackligt. På många "vanliga" ställen hotas de som bildar fackföreningar med hårda straff eller till och med sparken.

- Garanterat minimipris för det de producerar. I andra fall bestämmer marknadspriserna hur mycket producenterna får betalt. Rättvisemärkt garanterar att det får ett visst pris, och skulle det gå att sälja varan dyrare så får odlarna mer.

- Plantaget/fabriken får varje år en extra premie att använda till att utveckla det lokala samhället. Till exempel genom att bygga en skola eller en vårdcentral, eller kanske en ny bro. Dessutom får de en extra premie om de odlar ekologiskt!

- Bl.a. dessa Fairtrade-produkter går idag att hitta i Sverige: blommor, bananer, fotbollar, kakao, vin, te, juice... För att få reda på allihop, gå in på http://fairtrade.se

Det här är bara några av de fördelar som finns med Fairtrade. Det är kontrollerat (minst en oanmäld kontroll per år) och det är inte bistånd- det är en marknad där de som producerar varan får chansen till ett drägligt liv och att utveckla sitt eget samhälle.

Vill du veta mer finns info på hemsidan, annars kan du fråga här eftersom jag vet en hel del om den här märkningen :) 

LE!

Publicerat: 2010-08-21 / 11:25:06 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Om du ser någon utan ett leende, ge henne ditt. Le med ögonen också, inte bara munnen. Om du bara får en konstig "känner-jag-dig?"-blick tillbaka- han/hon kanske börjar le så fort personen gått förbi! Det är inte farligt att le. Jag tänker bli jätterynkig när jag blir gammal, för ärr av leenden måste väl vara det vackraste tecknet på ett meningsfullt liv? Le när du svarar i telefon- den som ringer hör att du ler.

Gör en krya-på-dig-låda

Publicerat: 2010-08-21 / 00:11:51 | Kategori: VÄNNER OCH BEKANTA: Ledsen/sjuk vän | Kommentarer: 0
Förkylningar och influensor drabbar det flesta av oss, och som vän kanske man vill göra mer än skriva "krya på dig" på facebook. En liten låda full av omtanke borde få åtminstone själen att piggna till. Innehållet kan förstås vara högst personligt och anpassat efter vilken sjukdom personen har. Men här är några idéer...

- C-vitamin är bra för att bekämpa de flesta förkylningar och sånt. Stoppa i lite apelsiner eller annan citrusfrukt, eller stoppa helt enkelt i ett rör med brustabletter.
- Näsdukar
- Huskurer. Honung till te? Ingefära att riva i ett bad? Mitt bästa tips för halsont just nu: varm blåbär-/nyponsoppa!
- En bok du tror personen skulle uppskatta. Eller kanske favoritttidningen?
- Vad som helst du tror skulle uppskattas. En bra film, korsord, cd-skiva med favoritlåtarna?

Allt är upp till dig. Packa ner omtanken (kanske med en liten hälsning?) i en skokartong och leverera.

Spola kröken?

Publicerat: 2010-08-19 / 19:27:41 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
I Sverige är väl kulturen runt alkohol inte alltid den bästa. Nykterister blir ofta åsidosatta som tråkmånsar som inte tål sprit. Men det tror i alla fall jag beror på att man inte riktigt vill se hur farlig, dyr och onödig alkohol är.

Alkohol splittrar familjer, skadar foster och orsakar sjukdomar (fysiska och psykiska). Många säger att alkoholen bara är en "utlösande faktor" vid många misshandlar, våldtäkter och så vidare- men det är en väldigt stor skillnad på utlöst och outlöst våld om man frågar mig. Ta bort den utlösande faktorn till trafikolyckor, drunkningar och alkoholförgiftningar och otaliga människors liv kan räddas eller undvika att slås i spillror.

Faktiskt så är ju alkohol ett gift som vi häller i oss för att vi gillar effekten. Hade alkohol upptäckts idag hade den garanterat blivit förbjuden. Och handen på hjärtat- hur ska man kunna veta vad man får för sig på fyllan? De som sitter bakom lås och bom för brott begådda på fyllan planerade knappast att hamna där. Likaså blir ingen alkoholist med flit. Enda sättet att vara säker på att man inte hamnar i någon av situationerna själv är väl att inte dricka alls?

Alkoholen kostar samhället över 100 miljarder varje år. Långt mer än vad den drar in i form av skatt. Kan någon räkna ut hur många vårdplatser, lärare, vindkraftverk, bostäder och kilometer järnväg vi hade kunnat få för motsvarande summa?

En kille på nitton år  är full och hoppar upp på ett balkongräcke under en fest för att sitta där. Han ramlar baklänges och bryter ryggen, förlamad resten av livet från midjan och nedåt. En tjej på 23 år dör av alkoholförgiftning efter sin möhippa. En tvåbarnsmamma får sparken, glider in i en depression och tröstar sig med alkohol och blir beroende utan att märka det. Hur ska man kunna veta att man inte hamnar i någon av dessa situationer? Eller trasar sönder någon annans liv?

Få blir särskilt graciösa eller snygga på fyllan. Kan man inte ha roligt utan alkohol är det ett problem. Och om man säger att man inte är beroende, varför är det då så svårt att låta bli?

Var artig

Publicerat: 2010-08-18 / 23:35:34 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0

Det låter lite gammaldags, men artighet är faktiskt sjukt bra. Här är några artigheter som egentligen borde vara självklarheter: 

-Håll upp dörren för folk

- Se till att de som har svårt att stå (gamla, skadade, gravida...) åtminstone blir erbjudna en sittplats på  
  bussen/tåget/tunnelbanan...

Ställ inte väskan på sätet bredvid dig när du åker kollektivt. Folk brukar i regel inte bita dig bara för att de får chansen att sitta bredvid dig. Och du har väl inte betalat för två säten?

- Tänk på allergikerna. Använd måttliga mängder parfym och undvik att spraya på allmänna platser.

- Rökare- visa hänsyn. Det är DU som valt att utöva ett skadligt beteende, det ska inte de runt omkring behöva lida för. De vill inte lukta askkopp och som sagt finns ju allergiker. De har samma rätt att andas som alla andra.

- Framför allt: tänk på vad du säger. Den här kommentaren har faktiskt utspelat sig på en buss: "Alltså, du snackar så jävla högt! Det är inte så kul, vi har åkt  snart två timmar och man hör inget annat. Jag funderar på att kräva pengarna tillbaka snart på grund av dig. Sluta snacka så jävla högt!"

Svaret på ovanstående kommentar? "Förlåt, jag hör dåligt och märker inte själv hur högt jag pratar. Det var inte meningen, jag hörde verkligen inte själv att jag pratade ovanligt högt." Senare grät den högljudda personen resten av resan. Tänk på vad du säger och hur du säger det. Det kan ligga kvar länge och göra ont. Tänk om den första kommentaren kommit till någon som var självmordsbenägen?


Bjud en behövande på mat

Publicerat: 2010-08-16 / 15:14:33 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
De flesta städer har uteliggare. Skyltar som "jag är hungrig" är inte helt ovanliga. Pengar kan kännas svårt att ge eftersom man aldrig riktigt vet vad de går till. Istället för att gå till den omtalade ögonoperationen kanske de finansierar ett missbruk. Vill man ge pengar är det bättre att ge till härbärgen och värmestugor. Men varför inte bjuda på en hamburgare? Ta med personen till en restaurang och bjud på en kebab om det nu är så att han/hon är hungrig. Fråga hur det är.

Andra kanske inte heller får ordentlig mat särskilt ofta. Bjud en student eller arbetslös på restaurang. Gör det som en vän och inte som en tjänst. Du får sällskap och en trevlig kväll i utbyte!

Lär dig första hjälpen

Publicerat: 2010-08-14 / 15:20:53 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 2
Första hjälpen är ett ytterst bra verktyg som många arbetsplatser och föreningar brukar ordna kurser i. Det är viktigt att veta vad dus ka göra om någon plötsligt svimmar, får ett epilepsianfall eller skär sig på grönsakskniven. Gör du rätt sak ökar chansen att personen tillfrisknar, återhämtar sig snabbare eller slipper bestående men. Det är inte heller fy skam att ha en första-hjälpen-kurs i sitt CV! Det brukar rekommenderas att man går en utbildning var tredje år för att fräscha upp kunskaperna och för att hänga med eftersom en del rekommendationer kan ändras med åren.

Ge liv

Publicerat: 2010-08-14 / 00:47:48 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 0
Människokroppen är fantastiskt komplicerad och fascinerande. Något som är ännu bättre är att vi ofta har ett överflöd att dela med oss av. Det vanligaste är väl att ge blod. Det är en enkel gärning som inte kräver särskilt mycket ansträngning. Kolla dock på geblod.nu först vad kriterierna är. Man får till exempel inte ge blod mindre än ett dygn efter tandläkarbesök eller inom sex månader efter att man tatuerat sig.

Njurar och benmärg kan man donera medan man fortfarande lever. Tobiasregistret är ett register man kan gå med i om man kan tänka sig att donera ryggmärg. Registret är döpt efter Tobias som aldrig fick chansen att bli vuxen- han dog eftersom ingen matchande donator fanns.

Kvinnor mellan 18 och 36 kan donera ägg till ofrivilligt barnlösa, och män kan donera sperma. Ge någon chansen att hålla ett eget barn i sina armar som kanske aldrig skulle få den chansen annars!

Efter döden kommer du inte att behöva dina organ längre. Registrera dig i donationsregistret så slipper dina anhöriga klura över vad du skulle ha velat, mitt i sorgen.

Varför inte ge av sitt överflöd och hjälpa till att rädda- eller skapa- det mest heliga: liv?

Bidra med ditt namn

Publicerat: 2010-08-12 / 16:00:50 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Om du är den form av tyckare som är lite lat och tycker dig sakna tid- tyck till genom att skriva på namnlistor. Det finns många aktionsnätverk och liknande på internet som skickar ut inbjudan till att skriva på listor och blixtupprop att skriva på. Det går fort, kostar inget och även om du är en på tusen GÖR DU NÅGOT och gör SKILLNAD!

Är SMART!

Publicerat: 2010-08-11 / 11:31:41 | Kategori: Miljön | Kommentarer: 0
Förutom att äta vegetariskt eller veganskt finns det såklart många andra sätt att äta smart. Tre enkla saker:
1. Ät efter säsong. En ledtråd är matpriset. Är paprikan svindyr är den troligen inte i säsong just nu. Alltså billigt och miljöeffektivt att välja något annat ett tag.
2. Ät ekologiskt. Tyvärr finns det en djungel av märkningar med olika krav, och än finns egentligen inga riktiga bestämmelser över vad som ÄR ekologiskt. I regel är dock en märkning bättre än ingen alls.
3. Släng inte mat. Det är både oekonomiskt, omiljövänligt och oetiskt. Fortsätter vi att slänga mat i den utsträckning vi gör nu kommer det troligen inte att vara möjligt att utrota världssvälten.
 

Åk kollektivt

Publicerat: 2010-08-10 / 17:05:00 | Kategori: Miljön | Kommentarer: 0
Meddelande från en utan körkort: kollektivtrafik är underbart! Kollektivtrafiken i Sverige är faktiskt relativt superb om man jämför med många andra länder. Finns inte busslinjer så tjata. Här är några galet bra anledningar att åka kollektivt:

1. Du behöver inte vara orolig över att köra fel.
2. Du kan göra annat än att köra: läsa, skriva, lösa korsord, fläta vänskapsband, sova...
3. Du behöver aldrig betala trängselskatt
4. Det är dyrt att ha bil. Tänk att kunna dra in på försäkring, skatt, underhåll, besiktning, reparationer, bensin...
5. DU BEHÖVER INGET KÖRKORT!
6. Du kan dricka alkohol innan.
7. Du slipper betala parkeringsavgift eller leta parkering i tio minuter.
8. Du kan titta mer på landskapet/området du åker förbi. Det är ofta roligare och intressantare än man tror!
9. Du bidrar till mer framkomlig trafik med mindre bilar.
10. DU GÖR MILJÖN EN TJÄNST!

Måste du trots allt åka bil ibland kan man alltid samåka eller gå med i en bilpool. Gör upp med barnens lagkompisar om att skjutsa till träningarna varannan vecka. Då spar du dessutom tid och pengar!

Ska du handla mer än du vill bära finns cykelkärror och skrindor. Kanske rentav barnen kan få en tjugolapp var om de går ner och handlar? Dessutom leder detta till att man handlar mer planerat än om man ständigt kastar sig in i bilen och kör ner till affären för att köpa en flaska ketchup.

Släpp någon före

Publicerat: 2010-08-10 / 16:42:43 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 0
Du har kanske också varit med om samma situation som jag: du står i mataffären med tre personer med varsin överfull kundvagn framför dig i kön till kassan. Själv står du med en ensam banan i handen, din enda vara. Du är svettig och vill nästan ta bananen och bara springa mot tåget som går om tio minuter.

Jag slår vad om att jag inte är ensam! Tyvärr har det hänt ganska sällen att personen framför upptäckt min situation och släppt mig före dem. Jag har sällan varit i just deras situation eftersom jag aldrig handlar särskilt mycket ensam, men däremot har jag försökt förbarma mig över stressade småbarnsmammor med två gråtande barn på någonstans under fyra år.

Alla tycker vi väl ofta att vi har bråttom och att ingen annans tid får vara viktigare än vår- tro mig, det är faktiskt så med de flesta. Men en enkel handling som att släppa någon före i kön någonstans kan faktiskt göra någons dag.

Ge komplimanger

Publicerat: 2010-08-09 / 20:07:55 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Det är inte alltid lätt- men försök att visa uppskattning och ge beröm till andra. En del glömmer gärna att komplimanger inte bara handlar om utseende (även om jag själv sagt till vilt främmande personer att jag tycker de är vackra och sen inte ställt vidare krav på konversation), eller att de kan användas i annat syfte än att flörta. Att få höra saker som "Du är så himla bra på att organisera!", "Din matlagning är BÄST" eller "Jag är imponerad över hur bra du är med barn" kan faktiskt värma mer ibland än "Du är snygg". Missuppfatta mig inte, utseendekomplimanger är också bra (och funkar bra i vårat utseendefixerade samhälle), men kom ihåg insidan också.

Lämna lappar

Publicerat: 2010-08-06 / 14:32:30 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 1
En lapp kan bjuda på både omtanke och skratt. Min mor gav mig ett skratt då hon försökte stressa mig att läsa färdigt boken "Flickan som lekte med elden" så att vi kunde se filmen. När jag öppnar boken ligger som bokmärke en lapp med texten "LÄS FORTARE!"... Man kan läga små omtänksamma lappar också. Även om "Jag älskar dig, vi ses i eftermiddag" står på ett nedfläckat gammalt kuvert på köksbordet så värmer budskapet. Eller kanske lämna en kaka på en lapp där det står "Du är sötare" eller nåt?




Ställ upp med din tid

Publicerat: 2010-08-05 / 19:22:49 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0

Ge lite tid har de flesta råd med. Tänk på vem eller vad du skulle vilja hjälpa. Byta gardiner hos mormor? Laga brorsans cykel? Hjälpa kompisen att leta lägenhet? Stå med insamlingsbössa åt en välgörenhetsorganisation. Man kan inte göra allt själv, men alla kan göra lite.


Hör av dig!

Publicerat: 2010-08-05 / 19:13:14 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Ring eller skriv brev/mail! Ring en vän du inte ringt på länge, eller ring till farmor bara för att prata. Gör någon glad genom att bara vara där i andra änden av luren! Gratta på namnsdagen, tacka för senast, berätta en rolig historia... Och du: le alltid när du svarar i telefon. Den som ringer hör att du ler :)

Jag kan dessutom vittna om att det är mycket mysigare att få handskrivna brev än mail... Det är mer personligt och kräver lite extra omtanke. mail kan skickas till hur många som helst, men ett brev är annorlunda. Vässa pennan!

Ät grönt!

Publicerat: 2010-08-03 / 17:56:51 | Kategori: Miljön | Kommentarer: 1

Alternativet måste inte vara antingen köttätare eller vegetarina/vegan- man kan äta lite av varje också. Troligen har du ätit en hel del vegetariskt utan att ens tänka på det! För pannkakor har man väl inte kött i? Det finns en uppsjö av goda vegetariska recept och köttimitationer som smakar kött men är vegetabiliska. Vegetarisk kost är hälsosam, god och gynnar miljön. Till exempel:

Kor rapar och pruttar ut metangas som är en mycket värre växthusgas än koldioxid.

Många svenska djur äter sojabönor som fraktats hit. Varför kan vi ine lika gärna äta bönorna utan att låta dem passera genom kon? Det mesta av proteinet försvinner om man låter det passera genom ett djur.

Grönsaker mår inte lika dåligt av att fraktas i lastbil som djur gör.

Man måste inte göra en helomvändning. Börja med att äta vegetariskt någon eller några gånger i veckan. Genom att göra det slår du ett slag för både hälsan, miljön och djuren!


Bloggkoll med bloglovin!

Publicerat: 2010-08-02 / 13:05:13 | Kategori: Allmänt | Kommentarer: 0
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1904948/hjlp-till--frndra-vrlden-steg-fr-?claim=ptcwd5vq82k">Följ min blogg med bloglovin</a>

Om ni använder bloglovin och vill kunna bli uppdaterade så fort ett nytt inlägg kommer upp här, så är det där länken!

Använd produkter i fast form

Publicerat: 2010-08-02 / 11:59:53 | Kategori: Miljön | Kommentarer: 0
Att transportera produkter med mycket vatten i ödslar mycket energi och utsläpp. Dessutom tar vätskefria produkter oftast mindre plats och man kan därmed transportera mer vara på mindre utrymme- utan att det blir lika tungt.

Hygienprodukter är ett exempel. I stället för en vanlig deodorant finns det deodoranter gjorda av naturliga salter och mineraler. De är i fast form och är som saltkristaller. De funkar precis som en vanlig deo förutom att man blöter den med lite vatten. Och tro mig, de räcker i evigheter! Jag köpte en i november 2009 och fortfarande i augusti 2010 har den inte minskat mycket. Och tjejer- i vanliga deodoranter finns ett ämne som man enligt vissa studier helst inte ska ha i närheten av sina bröst eftersom det tros vara en av orsakerna till bröstcancer. Forskarna debatterar ämnet, men varför chansa...

Tvål finns ju som bekant också i fast form och duger utmärkt att använda i stället för duschkräm. Lush och The Bodyshop säljer även vanliga duschkrämer med mindre vatten i. På Lush finns också schampo i fast form! Ihoppressat som puckar så att man bara behöver dra pucken några varv runt huvudet och massera upp lödder. En enda puck (som är liten som en vanlig tvål) motsvarar undefär TRE schampoflaskor (på en lastbil med schampopuckar skulle det krävas 15 lastbilar för att transportera motsvarande mängd vanligt schampo), och det finns något för varje hårtyp.

Anars finns mycket att köpa som torrvara istället för färdig produkt; nyponsoppa, sås, efterrätter... Dessutom blir det då lättare om man inte använder så mycket åt gången! Personligen har jag nyponsoppepulver i skåpet redo för myskvällar...