Spola kröken?

Publicerat: 2010-08-19 / 19:27:41 | Kategori: Vem som helst
I Sverige är väl kulturen runt alkohol inte alltid den bästa. Nykterister blir ofta åsidosatta som tråkmånsar som inte tål sprit. Men det tror i alla fall jag beror på att man inte riktigt vill se hur farlig, dyr och onödig alkohol är.

Alkohol splittrar familjer, skadar foster och orsakar sjukdomar (fysiska och psykiska). Många säger att alkoholen bara är en "utlösande faktor" vid många misshandlar, våldtäkter och så vidare- men det är en väldigt stor skillnad på utlöst och outlöst våld om man frågar mig. Ta bort den utlösande faktorn till trafikolyckor, drunkningar och alkoholförgiftningar och otaliga människors liv kan räddas eller undvika att slås i spillror.

Faktiskt så är ju alkohol ett gift som vi häller i oss för att vi gillar effekten. Hade alkohol upptäckts idag hade den garanterat blivit förbjuden. Och handen på hjärtat- hur ska man kunna veta vad man får för sig på fyllan? De som sitter bakom lås och bom för brott begådda på fyllan planerade knappast att hamna där. Likaså blir ingen alkoholist med flit. Enda sättet att vara säker på att man inte hamnar i någon av situationerna själv är väl att inte dricka alls?

Alkoholen kostar samhället över 100 miljarder varje år. Långt mer än vad den drar in i form av skatt. Kan någon räkna ut hur många vårdplatser, lärare, vindkraftverk, bostäder och kilometer järnväg vi hade kunnat få för motsvarande summa?

En kille på nitton år  är full och hoppar upp på ett balkongräcke under en fest för att sitta där. Han ramlar baklänges och bryter ryggen, förlamad resten av livet från midjan och nedåt. En tjej på 23 år dör av alkoholförgiftning efter sin möhippa. En tvåbarnsmamma får sparken, glider in i en depression och tröstar sig med alkohol och blir beroende utan att märka det. Hur ska man kunna veta att man inte hamnar i någon av dessa situationer? Eller trasar sönder någon annans liv?

Få blir särskilt graciösa eller snygga på fyllan. Kan man inte ha roligt utan alkohol är det ett problem. Och om man säger att man inte är beroende, varför är det då så svårt att låta bli?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: