Bär bambu

Publicerat: 2010-11-19 / 19:31:49 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0
Visste du att man kan göra kläder av bambu? Det är sant! Fördelarna är många. Kläder av bambu andas och torkar fort, är naturligt antibakteriella= luktar mindre (och är inte som andra "antibakteriella"plagg som oftast är behandlade med exempelvis silverjoner. Dessa förstör bland annat för reningsverken och miljön i allmänhet.) och är sköna att ha på sig. Och bomull är en gröda som utarmar jorden väldigt mycket, det gör inte bambu. Bambukläder finns redan i vissa affärer, men jag har funnit det lättast att leta på internet. Prova själv!

Rannsaka ditt badrumsskåp

Publicerat: 2010-11-19 / 19:26:34 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0
Nej, jag menar inte att du ska förhöra tvålen. Men tänk så mycket kosmetika vi ändå använder- dagkräm, nattkräm, ansiktsmasker, fotkräm, scrub... Det finns produkter för allt från topp till tå. Problemet är bar att mpnga av dessa produkter är rena giftbomberna, och det är ju varken bra för dig eller naturen. Vissa ämnen är cancerframkallande, andra påverkar foster, en del skadar djur och natur när de så småningom hamnar i vattendragen. Här är en länk till en artikel som går igenom några av värstingarna och vad man ska titta efter:

http://www.minplanet.se/aktuellt/1529-badrumsskapets-vaerstingar


Och du... behöver du verkligen allt det där? Kanske du faktiskt passar bäst i din naturliga hårfärg?

Ät rätt fisk!

Publicerat: 2010-11-17 / 18:46:47 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0
Fisk är både nyttigt och gott, men det är inte alltid så lätt att veta vilka fiskar man inte bör äta eftersom de är på väg att utrotas. Utfiske är ett stort problem i världen idag, hela den biologiska mångfalden i haven riskerar att kollapsa om vi inte gör något. Om vi inte passar oss är risken överhängande att vi får hav med bara slam och maneter. Men frukta icke! På Världsnaturfondens hemisda finns nu sjätte upplagan av deras guide till fisk och skaldjur. Guiden är enkelt uppdelad i "smaklig måltid", "var försiktig med" och "låt bli". Den finns länkad till på www.wwf.se .

Avaaz, som nämns i ett tidigare inlägg, har även startat en namninsamling för att rädda den blåfenade tonfisken. Om den blir utfiskad riskerar hela ekosystemet att komma i gungning. Läs mer och skriv på namnlistan:

http://www.avaaz.org/en/tuna_at_risk_2/?98.php?CLICKTF

"Var inte ett ägg- bli en persika!"

Publicerat: 2010-11-16 / 23:20:47 | Kategori: Allmänt | Kommentarer: 0
Den rubriken möttes jag av en gång. Intill fanns en liknelse mellan att vara som ett ägg - med ett hårt skal av självförtroende- och att vara som en persika med en hård kärna av självkänsla. Det var så jag lärde mig skillnaden. Har man bara det där hårda skalet av självförtroende så har man inget kvar om det går sönder- ägget knäcks. Men har man kärnan av självkänsla gör det inte så mycket om skalet går sönder lite- man har massor kvar som skyddar en. Så var en persika och våga vara du!

Handla klimatsmart på internet

Publicerat: 2010-11-03 / 19:10:05 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 1
Kanske kan det vara jobbigt att ständigt länsa affärerna på jakt efter ekologiskt schyssta kläder, skor, leksaker och så vidare. Då kan det vara skönt (och ofta billigare) att leta på internet istället :) Ett väldigt bra ställe där man hittar de mest miljövänliga företagen som säljer allt från datorer till strumpor är www.klimatsmart.se. Där kan man dessutom registrera sig kostnadsfritt för att få tips om hur man kan leva mer miljövänligt :D