Välj Fairtrade

Publicerat: 2010-08-23 / 15:58:38 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat
Fairtrade (eller Rättvisemärkt som vi tidigare kallat det i Sverige) har lyckligtvis fått större spridning och fler känner till det än för bara några år sedan. 2004 började jag propagera för det och då var det inte många som ens visste att det var skillnad på KRAV-märkta och Rättvisemärkta produkter. För dig som missat grejen, här är några av fördelarna de som tillverkar/odlar produkterna garanterat får på en Rättvisemärkt arbetsplats:

-Lön som går att leva på. Lägsta tillåtna lön är den som i landet satts som minimilön, men eftersom den oftast ändå inte räcker till att leva på strävar man efter att alla ska få en så kallad levnadslön- en lön som det helt enkelt går att leva ett drägligt liv på.

-Möjligheter att organisera sig fackligt. På många "vanliga" ställen hotas de som bildar fackföreningar med hårda straff eller till och med sparken.

- Garanterat minimipris för det de producerar. I andra fall bestämmer marknadspriserna hur mycket producenterna får betalt. Rättvisemärkt garanterar att det får ett visst pris, och skulle det gå att sälja varan dyrare så får odlarna mer.

- Plantaget/fabriken får varje år en extra premie att använda till att utveckla det lokala samhället. Till exempel genom att bygga en skola eller en vårdcentral, eller kanske en ny bro. Dessutom får de en extra premie om de odlar ekologiskt!

- Bl.a. dessa Fairtrade-produkter går idag att hitta i Sverige: blommor, bananer, fotbollar, kakao, vin, te, juice... För att få reda på allihop, gå in på http://fairtrade.se

Det här är bara några av de fördelar som finns med Fairtrade. Det är kontrollerat (minst en oanmäld kontroll per år) och det är inte bistånd- det är en marknad där de som producerar varan får chansen till ett drägligt liv och att utveckla sitt eget samhälle.

Vill du veta mer finns info på hemsidan, annars kan du fråga här eftersom jag vet en hel del om den här märkningen :) 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: