Låna ut till någon som verkligen behöver!

Publicerat: 2010-12-02 / 14:28:44 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat
Mikrolån är en fantastisk företeelse som ger fattiga möjlighet att låna en mindre summa pengar till något. Alltifrån att kanske köpa en kvarn att mala mjöl i till att köpa en get som kan ge mjölk till familjen och försäljning. Eller kanske bambu att bygga stolar av och sälja på marknaden. Är man riktigt fattig har man kanske ingen säkerhet att lämna, och inte heller någon som kan gå i borgen för ens projekt. Men otroligt nog betalas lånen igen till nästan 100%! Och de ger möjligheter till kreativa människor att förbättra sin egen situation. Upphovsmannen till världens första mikrolånsbank, Grameen Bank, fick förresten Nobels fredspris tillsammans med sin bank. För minskad fattigdom minskar risken för krig!

Varför inte låna ut lite av dina pengar i form av ett mikrolån? På www.kiva.org kan du låna ut 25 dollar eller mer till ett projekt du själv väljer på hemsidan (självklart kan flera bidra till samma lån, vill någon t.ex. låna 250 dollar kan tio personer låna ut 25 dollar var), sen får du såklart tillbaka pengarna, tar ut dem från ditt konto, lånar ut dem igen eller skänker dem till Kiva för att täcka driftkostnader. Bra va?

Ett annat projekt, www.myc4.com, har helt enkelt gjort en auktion av det hela, där de som vill låna ut får slåss om vem som ska få göra det genom att erbjuda låg ränta. Flera finansiärer kan givetvis bidra till samma lån, från 5 euro och uppåt. Sen får du tillbaka pengarna med ränta! Här kan du alltså få pengar tillbaka när du investerar i ett projekt i Afrika, samtidigt som du ger någon där möjlighet att nå sitt mål.

Kul idé, eller hur? Kanske något att ge bort i julklapp? Det är ju inte ens välgörenhet, eftersom du får tillbaka pengarna!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: