Försvara politiska fångar

Publicerat: 2010-09-28 / 21:00:55 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 0
Världen över finns otaliga samvetsfångar- fångar som inte har något brott på sitt samvete. Folk som talat illa om regimen, ifrågasatt religion eller varit ihop med fel person. Detta är helt åt skogen, det tror jag att alla som gillar demokrati tycker. Amnesty jobbar med påverkan för att frige samvetsfångar, eller åtminstone för att ge dem en rättegång och dräglga liv i fängelset. Amnesty kan inte göra någonting utan medlemmar. Gå med du också. Det minsta bidraget man kan ge per månad är exakt vad det kostar för dem att ha dig som medlem: 20 kr. Alltså vad en juice kostar ungefär...

Sätt värde på ditt vatten

Publicerat: 2010-09-26 / 17:15:44 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0

Har du rent vatten hemma? Då har du något som 900 miljoner människor helt saknar. Ännu fler lever under så kallad vattenstress- de har för lite rent vatten och pressas av att behöva prioritera vad de ska använda vattnet till. Laga mat eller dricka? Diska eller tvätta sig? Skulle du vilja behöva vara den som tvingades välja?

Sätt värde på ditt vatten. Drick kranvatten, inte köpt vatten. I Sverige har vi överflöd av rent vatten, vi till och med spolar våra toaletter med det! Andra kan inte ens ge sina barn rent vatten att dricka- och de bor i betydligt varmare länder. Smutsigt vatten sprider sjukdomar (t.ex. diarré, vilket barn är extra känsliga för och kan dö av eftersom de blir ännu mer uttorkade). Här leker ungarna vattenkrig.

Drick kranvatten. Duscha kort och försök duscha i lite kallare vatten än du gör annars. Maskindiska inte i onödan, och välj ett kortare program. Förorena inte det vatten du har och var sparsam med kemikalier (klorin hoppas jag att ingen städar med längre). Uppskatta ditt vatten och var rädd om det!


Skippa engångsgrejer

Publicerat: 2010-09-26 / 00:29:51 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0
Pappmuggar, plastbestick, papptallrikar- you name it. Undvik dem när du kan, det är onödigt att slösa naturresurser. Måste du använda dem så sopsortera ordentligt.

Leta bra egenskaper

Publicerat: 2010-09-25 / 00:16:30 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Visst är det lätt att irritera sig på folk, men det är ju skönt när det går att förebygga. För varje egenskap du irriterar dig på hos en person- kompensera det med att komma fram till två bra egenskaper hos densamme. På det sättet skulle man alltid komma på dubbelt så många bra egenskaper man ser hos andra- de finns där, man måste bara titta lite nogrannare.

Skruva ner värmen

Publicerat: 2010-09-23 / 08:16:32 | Kategori: MILJÖN: Konsumtion | Kommentarer: 0

Sänk värmen inomhus med en grad eller två. Mys i en tjocktröja istället. Vädra snabbt och med korsdrag så att elementen inte står på så länge med fönstret öppet. Stäng av elementen om du ska åka bort, kanske kan du be en vän skruva på dem dagen du ska komma hem. De flesta av oss dör inte av att ha det lite kallare hemma- tjocktröjor är mysiga, och det är värt det om man tänker på att man faktiskt hjälper miljön (däremot är det inte säkert att vi klarar alltför mycket global uppvärmning...). Du överlever!


Låna-en-person-dag

Publicerat: 2010-09-22 / 21:17:23 | Kategori: DONERA: Tid | Kommentarer: 0
Ett bibliotek jag hörde om hade en genial idé: låna en person. De hade en dag då man kunde låna en person från en viss religion, yrke eller åsikt en stund och prata. Ställa alla frågor man hade. Jag tror att det blev mest poppis att låna en muslim eller en rom. Är inte idén rätt fantastisk? Att få ställa alla frågor till någon som är öppen och redo att svara? Det måste väl vara bästa botemedlet mot fördomar som finns... Kanske vore något för ditt bibliotek? Finns det inte kanske du kan ordna en sån dag? Du lär dig säkert något kul! Och varför inte fråga de utlånade personerna efter dagens slut om de kan skriva ner svaren på de fem eller tio vanligaste frågorna de fått under dagen- och fråga om du får sätta upp dem på biblioteket?

Återmöblera mera :)

Publicerat: 2010-09-21 / 10:10:10 | Kategori: MILJÖN: Återanvändning | Kommentarer: 0
Möbler är rätt fantastiska egentligen. De är fyllda av minnen, historia och fyller samtidigt en funktion. Varje gång jag öppnar min gamla byrå ser jag spåren av min käre brors försöka att göra den lite finare genom att rita över hela den vita (nymålade) byrån med en blå färgkrita. Han var förstås bara några år gammal, och mamma gick loss på byrån med lacknafta. Kritan gick bort, men på lådkanterna syns lite blå lacknafta som runnit in...

Försök återanvända så mycket möbler som möjligt. Måla om dem. Flytta dem till ett annat rum. Byt möbler med kompisar. Och loppisar är en oväntad guldgruva. Du får någon annans minnen på köpet. en tjej jag mötte sa att hon som "mindre bofast" student alltid köpte lite hopplockade möbler från välgörenhetsaffärer (typ Röda Korset) och sedan lämnade tillbaka dem igen när hon flyttade. De var billiga och hon flyttade ofta. Och kanske kan det vara roligt med lite gulligt slitna möbler fyllda av historia?

Ge hittepengar

Publicerat: 2010-09-15 / 19:57:47 | Kategori: DONERA: Pengar | Kommentarer: 0
Jag är en pengaplockare och stolt över det! Ser jag en enkrona eller något på gatan så plockar jag upp den om ägaren bara gått därifrån. Och eftersom pengen inte är min lägger jag den i en insamlingsbössa till valfritt ändamål. Gör det du med. Är du riktigt duktig kan du göra samma sak när du hittar pengar i fickan som du inte visste var där; en tjuga eller så som bara blivit kvarglömd. Om du inte saknade den när den var borta, varför skulle du då sakna den när den gör nytta för någon annan? Ska den tjugan gå till en glass åt dig eller två planterade träd mot ökenspridning? Tänk logiskt. Du kan avvara den.

Läs utrikesnyheterna

Publicerat: 2010-09-14 / 13:27:11 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 0
Håll koll på resten av världen- läs utrikesnyheterna också. Och då kanske inte bara USA och andra länder man ofta hör saker om ändå. Sätt dig in i vad som händer och fördjupa dig i det som får dig att haja till. Men tänk kritiskt och kolla gärna flera källor innan du bestämmer dig för vad du tycker.

Ha en god start

Publicerat: 2010-09-13 / 13:06:41 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 1
För dig som vill ha ett gratis sätt att ge pengar på- byt startsida till godstart.se! Den är en bra startsida där annonsörerna ger en liten slant varje gång du besöker sidan. Om du vill kan du registrera vilket ändanmål du vill att pengarna ska gå till och ändra länkarna till de du ofta besöker. Det finns även väder som du kan välja vilken ort du vill ha som standard, tv-tablå och nyhetsrubriker från en källa du väljer. Samt att du kan ha godstart som sökmotor (du söker med eniro men sponsorerna skänker pengar för varje sökning) och det finns länkar till bland annat nätbutiker där du kostnadsfritt kan ge ett bidrag när du handlar saker. Dessutom kan du värva vänner och se hur mycket ni samlar in tillsammans! Bra va?
http://www.godstart.se

Värna om demokratin

Publicerat: 2010-09-12 / 16:34:21 | Kategori: DONERA: Tid | Kommentarer: 0

Dem av oss som är födda och uppväxta i en demokrati kommer nog aldrig riktigt kunna förstå vilken tur vi har. Vi har i Sverige yttrandefrihet, religionsfrihet, tryckfrihet, fri partibildning och andra fördelar som är allt annat än självklara. Men med all denna lyx kommer också ansvaret att dra sitt strå till stacken genom att gå och rösta och att mellan valen påpeka saker för politikerna som de borde åtgärda.

Detta är inte en politisk blogg, men jag tycker ändå att jag måste säga en sak. Just nu pågår ju kaoset för fullt om ifall Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Alla möjliga bojkotter, protester och till och med attacker har hållits mot just det partiet. Är det så det ska vara i en demokrati? Nej. De har yttrandefrihet precis som alla andra. Om man sen tycker att de är knäppgökar som borde deporteras är det ens egen åsikt (som tycks delas av många). Alla dessa protestgrupper och vägran att debattera tror jag bara gör dem starkare- de spelar på rollen som offer och kommer bara att få ännu lättare att locka sympatisörer som vill vara tuffa, radikala, vad de nu vill. Vi måste våga ta debatten och svara på deras argument- det lär finnas andra saker än bara främlingsfientlighet i deras partiprogram som lockar väljare.

Har du rösträtt- rösta den 19 september. Har du inte det- kämpa för det som är viktigt för dig i alla fall. Och gör ditt bästa för att tolerera andras åsikter.


Jaga 50-öringar!

Publicerat: 2010-09-11 / 16:20:00 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 0
Just nu pågår Den Stora Jakten på 50-öringarna! Då den silvriga 50-öringen togs bort försvann massor av mynt som aldrig lämnades in. Miljonals kronor blev kvar i byrålådor och lite här och var! Den 30 september i år (då somliga av oss dessutom fyller år ;) ) är sista dagen vi kan använda de bronsfärgade 50-öringarna i affärerna. Innan dess tycker jag att vi ska hjälpas åt att rensa Sverige på 50-öringar- och om de nu är värda så lite, varför inte stoppa dem i en insamlingsbössa? 50 öre räcker inte ens till ett tuggummi längre men i ett fattigt land kan det räcka till 12 doser malariamedicin!

Bli medspråkare

Publicerat: 2010-09-10 / 12:00:05 | Kategori: FRÄMLINGAR: Folk du aldrig träffat | Kommentarer: 2

Tänk dig själv att du kommer till ett nytt land. Du har tvingats lämna hem, försörjning, kontaktnät och kanske till och med familj bakom dig för att rädda ditt eget liv. I det nya landet bor du där du har råd att bo; i fattigare områden där du upptäcker att många av dina landsmän också bor. Övrig lokalbefolkning verkar inte vara särskilt öppen och väkomnande men tycker ändå att du borde lära dig deras språk. Vad gör du?

Att komma till ett helt nytt land är ofta att känna sig rotlös och utsatt. Och hur tror vi att invandrare ska lära sig svenska om de aldrig lyckas skaffa svenska vänner? Medborgarskolan ordnar därför studiecirklar i form av grupper med både infödda svenskar och invandrare som vill träna sin svenska. Svensktalarna blir medspråkare som på ett informellt sätt får finnas där och samtidigt lära sig om nya kulturer och levnadssätt. Det ger en unik insyn i ett liv som kan vara så otroligt olik den vardag vi lever i och kasnek rentav vänner för livet.

Om du talar svenska och vill att andra ska få möjligheten att lära sig det- bli medspråkare! Mer info finns på http://www.medborgarskolan.se/templates/pages/WebPage____5670.aspx


Räkna välsignelser

Publicerat: 2010-09-09 / 13:51:50 | Kategori: DONERA: Tid | Kommentarer: 0
Hittade inget bättre ord än välsignelser, så det får duga. Ibland blir man lätt så upptagen med allt att man glömmer bort de små bra saker som händer en och finns omkring en. En otroligt bra grej är att räkna dessa saker varje kväll. Försök komma på minst 5 stycken varje kväll, stora eller små. Allt ifrån "jag är tacksam för att jag har ett varmt hem" till "jag är så glad att X finns" eller "jag har tur som kan få gå i skogen". Vissa dagar då man är på lite sämre humör kanske det blir saker som "det var bra att jag INTE blev påkörd av en bil idag", men de räknas de med. Prova! Man mår faktiskt bättre när man är glad och tacksam och ser fler och fler fördelar i sitt liv!

Säg tack!

Publicerat: 2010-09-08 / 19:57:07 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Vi borde minsann lära oss att säga tack lite oftare. Och gärna le (med ögonen också!) samtidigt. Det finns så mycket vi tar för givet. Och jag har märkt att det tyvärr är så att barn säger tack allt mer sällan! Att tacka är på något sätt en grundläggande väg till att visa någon att man respekterar dem och det de gör för en. Ett "tack så mycket" eller "Tusen tack" är inte fy skam det heller.

Lär dig språk

Publicerat: 2010-09-04 / 19:04:53 | Kategori: Vem som helst | Kommentarer: 0
Språk är en viktig nyckel till förståelse, det vet du säkert redan. Alla har vi väl olika erfarenheter- en del förbittrar sig över att det inte går att tala svenska överallt och andra kan tre eller fyra språk flytande. Men oavsett vad man tycker kan det ge mycket till en själv och andra att kunna flera språk- eller bara några meningar. Säg god morgon på turkiska till grannen från Turkiet- han/hon kommer åtminstone uppskatta att du försökte. Passa på att hårdträna om du träffar någon annan från Turkiet och överraska henne. Roliga meningar funkar också. Jag har bekanta som lärt sig säga saker som "Min hummer har diabetes" eller "Jag har lim i ögat" på ett antal olika språk... För att inte nämna hur stor betydelse språk har i vilka möten som helst med andra nationaliteter (eller när du söker jobb)!